matematykaszkolna.pl
Ostrosłupy Basiek: Pytanie: czy jest jakieś twierdzenie może... mówiące, że pola figur naprzeciwległych będących ścianami bocznymi ostrosłupa są sobie równe? Oo
7 mar 17:13
Artur z miasta Neptuna: Basiek ... a możesz mi to narysować, bo cholera nie wiem o czym Ty piszesz
7 mar 17:14
Basiek: Sama mam wrażenie, że nie wiem Mogę opisać mój problem, bo narysować... no nie da się chyba
7 mar 17:16
Artur z miasta Neptuna: to opisuj a rysunek ... na kartce + zdjęcie + wrzucasz tutaj linka
7 mar 17:20
Mila: Ściany boczne ostrosłupa są trójkątmi. Trójkąty przystające na pewno mają równe pola − tak jest w ostrosłupach prawidłowych. Inne trójkąty też mogą mieć równe pola i to musisz stwierdzić na podstawie warunków zadania.
7 mar 17:22
Godzio: rysunekJa rozumiem i powiem, że takowego twierdzenia nie ma Przykład masz narysowany: podstawy są takie same, ale wysokości już nie emotka
7 mar 17:24
Basiek: Więc: Podstawa ostrosłupa jest kwadratem. Jedna z krawędzi bocznych jest prostopadła d podstawy ostrosłupa. Najdłuższa krawędź boczna ma długość 132 i jest nachylona do płaszczyzny
 12 
podstawy pod kątem α, którego sinus jest równy

. Sporządź rys. i oblicz pole
 13 
powierzchni bocznej ostrosłupa. I jako że ta książka ma takie bardziej rozbudowane odpowiedzi.... tu z tyłu jest napisane, że Pb= 2PΔACS+2PΔABS =.... I to własnie o to mi chodzi, bo nie dodawali wszystkich ścian bocznych... , ale jakby po dwie. No. A co do rysunku, mogę zeskanować; ale z tego to nawet ja mam problem się odczytać Jak wolisz. emotka
7 mar 17:26
Godzio: Nie patrz na odpowiedzi tylko licz, nie jest trudne emotka Z sinusa i 132 wyliczysz wysokość (krawędź prostopadła do płaszczyzny podstawy) Z 132 masz od razu bok kwadratu, a z tego masz pole dwóch ścian bocznych, ale skoro znasz to to wyliczysz długości innych krawędzi bocznych, a z tu już działa wzór Herona emotka
7 mar 17:30
Basiek: Godzio nie mów mi, błagam, że nie jest trudne. Polecenie brzmi: zróbcie sobie na pojutrze wszystkie zadanka z ostrosłupów z niebieskiej książeczki. Ostatni raz takie dziwy widziałam w gimnazjum i uwierz, nie na tym poziomie. Mam dość Jeszcze 16
7 mar 17:33
Mila: Basiek tam są 2 Δ prostokątne o przyprostokatnych H i a a − bok kwadratu przeciwprostokątna w obydwu =k dwa pozostałe Δ też są prostokątne o bokach a, k i 132. Zrób sobie mały model.
7 mar 17:36
Basiek: Jak się przyjrzę rysunkowi dobremu to widzę. Pytanie tylko.... jedna krawędź boczna jest prostopadła do podstawy− wynika z treści, ale druga?
7 mar 17:38
Mila: Co obliczyłaś? Podaj wymiary.
7 mar 17:48
Basiek: a=5 I hm, CS= 122 BS=313 i chyba tylko tyle jest potrzebne.
7 mar 17:51
Basiek: Ech, nie mam sił na takie rzeczy. Przyjdę za jakąś godzinkę i pomożecie mi z jakimiś dwoma zadankami, jeśli będziecie, dobrze? Póki co, dziękuję bardzo. emotka A co do powyższego zadania, wyszło mi na podstawie rys. w odpowiedziach emotka
7 mar 17:57
Mila: czyli masz wszystkie odcinki (132)2=338 52+3132=338 czyliΔ jest prostokatny na podstawie tw. odwrotnego do tw.PITAGORASA.
7 mar 17:59
Basiek: No tak... odwrotne do Pitagorasa. Nie zdarzyło mi się jeszcze użyć tego twierdzenia, ale faktycznie. emotka Mogę prosić o hm... pomoc w czymś takim: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt ostrokątny. Ściany boczne są trójkątami prostokątnymi, których kąty ostre są przy podstawie ostrosłupa. Dwie z krawędzi bocznych mają po 10 cm, a trzecia 20 cm. Oblicz V i pole powierzchni bocznej ostrosłupa. z Pitagorasa (odkrywczo, nie ma co...) obliczyłam krawędzie podstawy: 102, 105, 105 Można jakąś podpowiedź co teraz, albo coś? Bo łagodnie rzecz biorąc utknęłam.
7 mar 18:36
Basiek: Up?
7 mar 19:15
Basiek:
7 mar 19:42
Trivial: Jak to narysować. emotka
7 mar 20:36
Trivial: Źle przeczytałem, zaraz spróbuję znowu. emotka
7 mar 20:38
Basiek: Hm, wcześniej wygooglowałam coś o rogu ściany.... i żeby sobie coś wyobrazić Ale teraz: http://forum.zadania.info/download/file.php?id=2243&sid=9d1dd6f0d441ca69ee8c481ffb464f5c
7 mar 20:40
Godzio: Basiek napisałem wszystko co trzeba zrobić ! Trzeba było iść krok po kroczku, a byś doszła do wyniku emotka
7 mar 20:42
Basiek: Godzio to było wcześniejsze zadanie
7 mar 20:44
Godzio: Aaaa sory
7 mar 20:44
Godzio: Czym jest spodek wysokości w tym ostrosłupie ?
7 mar 20:45
Trivial: Ooo no to teraz już nie będę próbował tego rysować, bo w 3D ciężko. emotka
7 mar 20:46
Basiek: Pewnie środkiem jakiegoś koła. Tylko bo widzisz... ja dostałam 24 zadania do domu. ja nic nie wiem o ostrosłupach tak w ogóle A hm... wikipedii w tym przypadku nie zrozumiałam.
7 mar 20:46
Trivial: Godzio, jak nie wiadomo czym, to wiadomo, że punktem przecięcia się wysokości/(ew. czegoś innego emotka)
7 mar 20:47
Basiek: "Jeśli wszystkie krawędzie ostrosłupa tworzą z podstawą kąty równej miary, to spodek wysokości pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na podstawie (w szczególności − taki okrąg istnieje). Jeśli kąty równej miary tworzą z podstawą ściany boczne, to spodek wysokości pokrywa się ze środkiem okręgu wpisanego w podstawę (w szczególności − taki okrąg istnieje)."
7 mar 20:47
Trivial: symetralnych? Nie pamiętam już tych twierdzonek.
7 mar 20:48
Godzio: http://www.sendspace.pl/file/efd3cf788f90ca42ae75ef7 Masz, robiłem to kilku osobom, to są rzeczy których nie ma w karcie wzorów. Masz tam 2 rzeczy ze stereometrii, które Ci się przydadzą, między innymi to gdzie leży spodek wysokości emotka
7 mar 20:49
Godzio: Trivial ja wiem gdzie jest spodek Baśki pytałem
7 mar 20:50
Trivial: ale ja nie wiem. emotka Który strzał był prawidłowy?
7 mar 20:50
Basiek: "Bądź grzeczny i nie zadawaj głupich pytań!" Wiadomo, że ja nie wiem. A za link− dziękuję emotka
7 mar 20:52
Basiek: "a) Jeśli wszystkie ściany boczne ostrosłupa tworzą z podstawą równe kąty lub jeśli wysokości wszystkich ścian bocznych, poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa, są równe, to w podstawę ostrosłupa można wpisać okrąg, a środkiem tego okręgu jest spodek wysokości ostrosłupa. b) Jeśli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są równe lub jeśli wszystkie krawędzie boczne tworzą z płaszczyzną podstawy równe kąty, to na podstawie ostrosłupa można opisać okrąg, a środkiem tego okręgu jest spodek wysokości ostrosłupa." To by się chyba przydało na pamięć nauczyć, tak?
7 mar 20:55
Trivial: emotka
7 mar 20:58
Godzio: rysunek a = 102 b = 105 h − wysokość podstawy (pada na bok a) h2 + (52)2 = (105)2 ⇒ h = 152
 abc 
R =

= ...
 2P 
H2 + R2 = 100 ⇒ H = ... I koniec
7 mar 20:58
Godzio: Ty czekaj, przecież krawędzie nie są równe Ale wtopa
7 mar 20:59
Trivial: Nigdy nie przepadałem za tymi zależnościami geometrycznymi... Godziu, dowodzik poproszę, że spodek jest tam gdzie jest, a nie tam gdzie go nie ma. emotka
7 mar 21:02
Basiek: O matko... i córko.... w gruncie rzeczy banalne O.o Ale wiesz co? I tak bym wstawiała na okrąg wpisany, nie opisany
7 mar 21:02
Basiek: <dalej nie widzisz błędu, ale czeka>
7 mar 21:04
Godzio: Ale o spodku nic nie wiemy Trivial chodzi Ci o to co teraz zrobiłem czy to co Basiek napisała (bo jeśli chodzi o teraz to był błąd )
7 mar 21:04
Trivial: Dobra, posiedzę już cicho. emotka
7 mar 21:06
Basiek: Godzio tylko tego nie należy przekombinować. Do tego zad. są jedynie odpowiedzi, co oznacza, że w skali trudności 1−10 ma on 1.
7 mar 21:13
Godzio:
7 mar 21:18
Basiek: http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=21&t=32390 20 stycznia , 12:17 Odp. by się zgadzała Ale co jej tam pada i gdzie, to już nie zrozumiem emotka
7 mar 21:20
Basiek: Dobra, dziękuję, jesteście wielcy emotka Idę lulu emotka
7 mar 21:39